Міжнародний день волонтера: Історія виникнення свята

5 грудня — Міжнародний день волонтера. Цей день відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця.

Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, в світі нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі людям, які цього потребують

     Волонтерство засновується на добровільності, співчутті та солідарності.

      В Україні волонтерство з’явилося на початку 90-х минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг». Щорічно 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтера.

Головною метою цього дня є визнання зусиль волонтерів та підвищення обізнаності громадськості про внесок волонтерів у розвиток суспільства.

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але розквіт волонтерської діяльності  в Україні припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі.  У надзвичайно складний період він  об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави. Дана тенденція спостерігається і до сьогодні, адже після буремних подій, українці стали більш чуйні до проблем тих, хто правді потребує допомоги.